کشمش و مویز دو نوع میوه خشک و کوچک هستند که در ایران و بسیاری از کشورهای جهان طرفداران بسیاری دارند. هر دو محصول از انگور تهیه میشوند که البته نوع انگور مورد استفاده متفاوت است. همچنین این دو محصول از نظر طعم، بافت، خواص تغذیهای، کاربرد در آشپزی و …. با یکدیگر تفاوتهایی دارند. از این رو در ادامه برای آشنایی با تفاوت های کشمش و مویز به مقایسه این دو محصول پرداختهایم.
نوع انگور مورد استفاده
کشمشها را معمولا از انگورهای سبز، زرد یا قرمز رنگ تهیه می کنند. این نوع انگورها شیرین بوده و طعم ملایمی دارند که در این صورت برای خشککردن مناسب هستند. اما برای تهیه مویز معمولا از انگورهای درشتتر و دانهدار استفاده میشود که رنگ تیرهتری دارند. نوع انگور باعث تفاوت در طعم و بافت محصول میشود.
شکل و اندازه
کشمش و مویز از نظر اندازه با یکدیگر تفاوت دارند؛ کشمشها معمولا کوچکتر از مویزها بوده و بافت نرمتری نیز دارند. این ویژگی باعث میشود تا بتوان از کشمشها در تهیه کیکها و شیرینیها یا مخلوط با آجیلها استفاده کرد. اما در مقابل مویزها معمولا درشتتر هستند و بافت گوشتی دارند.
طعم
یکی دیگر از تفاوت های کشمش و مویز طعم آنهاست. کشمش تمایل به شیرینی دارد که باعث میشود هم به صورت آجیل و میانوعده یا با اضافه شدن به غذاهای مختلف مصرف کرد. اما در مقابل، مویز طعم ترشتر و بافت سفتتری دارد که در این صورت باید بیشتر از کشمش در دهان جویده شود.
خواص تغذیهای
به لحاظ خواص تغذیهای، کشمش و مویز هر دو خواص تغذیهای مفیدی دارند. با این حال کشمش از نظر وجود موادی همچون فیبر، آنتیاکسیدانها، آهن و پتاسیم، محصولی غنی به شمار میرود. این گونه مواد مغذی میتواند عملکرد دستگاه گوارش و سلامت قلب را بهبود بخشد. در مقابل، مویز مقادیر بالاتری از آهن و کلسیم دارد که این مواد میتوانند استخوانها را تقویت کرده و از کمخونی جلوگیری کنند. علاوه بر این، برای تهیه مویز معمولا به آن شکر اضافه نمیکنند که در این صورت برای افرادی که مشکل قند خون دارند، مناسبتر است.
کاربرد در آشپزی
کشمش محصولی است که در تهیه انواع غذاها و خوراکیها از جمله کیک و شیرینی، سالاد و غیره کاربرد دارد. اما مویز عمدتا در غذاهای سنتی یا به شکل میانوعده سالم مصرف میشود.
مزایا و معایب
هر کدام از دو محصول کشمش و مویز مزایا و معایب خود را دارد. به این منظور در مقایسه این دو محصول به مزایا و معایب آنها در زیر اشاره کردهایم:
مزایای کشمش
- کشمش حاوی آنتیاکسیدانهایی همانند پلی فنولهاست که میتواند باعث کاهش التهاب شود.
- فیبر موجود در کشمش میتواند از ایجاد یبوست جلوگیری کرده و عملکرد دستگاه گوارش را بهبود دهد.
- کشمش در انواع غذاها، دسرها و آجیلها استفاده میشود که تنوع کاربرد آن را نشان میدهد.
- در کشمش ترکیبات ضد التهابی موجود است که این ترکیبات میتوانند باعث کاهش التهاب در بدن شوند.
معایب کشمش
- به دلیل آن که کشمش کالری بالایی دارد، مصرف بیش از حد آن میتواند باعث افزایش وزن شود.
- کشمش در موارد نادری میتواند باعث بروز آلرژی و حساسیت در افراد شده و علائم تنگی نفس و سرفه را ایجاد کند.
- مصرف بیش از حد کشمش میتواند دندانها را دچار پوسیدگی کند.
مزایای مویز
- مویز حاوی مقادیر زیادی از مواد مغذی همچون کلسیم، آهن و پتاسیم است.
- این محصول بدون افزودن شکر تهیه میشود که در این صورت برای افراد دیابتی مناسب است.
- مویز میتواند با کاهش کلسترول بد، به سلامت قلب کمک کند.
- مویز از خواص آنتیاکسیدانی برخوردار است که میتواند خطر ابتلا به بیماریها را کاهش دهد.
معایب مویز
- مویز به دلیل وجود رطوبت بیشتر مستعد رشد قارچ میشود؛ به خصوص زمانی که به درستی نگهداری نشود.
- مویز میزان بالایی از قند طبیعی دارد که مصرف بیش از حد آن میتواند منجر به افزایش قند خون شود.
- در صورت مصرف زیاد مویز، امکان ایجاد مشکلات گوارشی همانند نفخ وجود دارد.
کلام آخر
کشمش و مویز با وجود شباهتی که به یکدیگر داشته، اما از نظر ظاهر، اندازه، خواص تغذیهای، طعم، کاربرد در آشپزی و نیز مزایا و معایب با یکدیگر تفاوتهایی دارند. با وجود این، هر کدام از این دو محصول مزایای خود را دارد که افراد با ذائقهها و سلایق مختلف میتوانند آنها را مصرف کنند. البته اگر هر دو محصول کشمش و مویز در رژیم غذایی گنجانده شود، میتوان از خواص تعذیهای هر دو بهرهمند شد.